For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Er is een grote behoefte aan academisch geschoolde leraren. Als academisch geschoolde leraar kan je je wetenschappelijke kennis meteen in de praktijk brengen. Ook ben je door je pedagogische en onderwijskundige achtergrond goed in staat om in te spelen op de verschillende behoeften van leerlingen. Na succesvolle afronding van je studie is de kans groot dat je snel aan de slag kan als leraar in het voortgezet onderwijs.

Lesgeven in het voortgezet onderwijs

De master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs (Leraar VHO) leidt tot een eerstegraads bevoegdheid waarmee je in het hele voortgezet onderwijs kunt lesgeven. Tijdens de opleiding verwerf en verbeter je uiteenlopende vaardigheden die te maken hebben met het lesgeven zoals motiveren, samenwerken, presenteren, conflict hanteren, het ontwerpen van educatief materiaal en het onderzoeken en ontwikkelen van het Nederlandse onderwijs. De Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) leiden je op tot een deskundige leraar met een brede visie op het beroep, die bereid is zich te blijven bijscholen.

Andere mogelijkheden

De lerarenopleiding leidt je in de eerste plaats op tot leraar voor het voortgezet onderwijs. Na je studie kan je met de verworven vaardigheden ook uitstekend terecht op diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid. Kennisoverdracht, het leidinggeven aan groepen en sociale en communicatieve vaardigheden komen in veel functies goed van pas. Daarnaast zijn de loopbaanmogelijkheden binnen scholen de laatste jaren sterk vergroot. Hierdoor kan je naast je docentschap ook binnen een school meerdere functies combineren.

Vaardigheden

Als je de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs hebt afgerond, beschik je over een brede set aan vaardigheden die te maken hebben met lesgeven, zoals:

  • mensen motiveren;
  • informatie op een heldere en toegankelijke manier presenteren;
  • omgaan met conflictsituaties;
  • het ontwerpen van lesmateriaal;
  • onderzoek doen.

Carrièrebegeleiding en -evenementen

Jaarlijks organiseert de opleiding een Arbeidsoriëntatiemiddag, waarvoor verschillende mensen uit het werkveld worden uitgenodigd om met studenten in gesprek te gaan over werk en carrièrekansen. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker van het CITO, een ontwikkelaar van lesmateriaal, een leraar-ambtenaar, zorgcoördinator of docent-onderzoeker. Hierdoor ervaar je als student de breedte van het werkveld, zowel binnen als buiten scholen in het voortgezet onderwijs.

LinkedIn groep voor alumni

Na afronding van je master kun je betrokken blijven bij het vakgebied en de Universiteit van Amsterdam door je aan te melden bij de LinkedIn-groep voor alumni van de Interfacultaire Lerarenopleidingen aan de UvA.