Een publiekshistoricus is een duizendpoot die theoretische kennis en de historische methode op een vanzelfsprekende wijze weet te verbinden met praktisch handelen en publieksgerichtheid. Dankzij de samenwerkingsprojecten en de stage heb je tijdens de master ervaring opgedaan met verschillende soorten overdrachtsmiddelen en instellingen en een netwerk opgebouwd. Je komt publiekshistorici tegen in bijvoorbeeld uitgeverijen, mediabedrijven, journalistiek, maatschappelijke instellingen, musea en archieven, onderwijs, de universiteit en overheidsinstellingen.
Je maakt niet een opdracht ‘voor niets’, maar helpt daadwerkelijk een bestaande vraag uit het werkveld op te lossen. Dit heeft mij veel geleerd over de pragmatische keuzes waarvoor je komt te staan en hoe je dan toch je academische idealen kunt blijven vasthouden.Valerie Veenvliet, alumna Publieksgeschiedenis Lees het interview
Ambieer je een carrière in de wetenschap, dan bestaat ook de mogelijkheid om over te stappen naar de tweejarige research master Geschiedenis.
Wil je ook na je opleiding op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied, en ervaringen uitwisselen met andere afgestudeerden, dan kun je lid worden van de Alumnikring Publieksgeschiedenis.
Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden. Meer voorbeelden van beroepsperspectieven vind je op het Beroepsplatform Historici op de website van het KNHG.
Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.