Wil je, na een aantal jaren werkervaring buiten het onderwijs, aan de slag als docent in het voorgezet onderwijs? Dan kun je gebruikmaken van de zij-instroom in het beroep-regeling. Voorwaarde is dat de school waar je werkzaam bent je aanstelt als zij-instromer en in overleg met jou besluit om gebruik te maken van de zij-instroom-regeling.
Kennismaken met het traject Zij-instroom-in-beroep? Meld je aan voor de eerstvolgende voorlichting.
Student Quierine Wesseldijk en docent Jasper Dukers vertellen je er meer over in de video hiernaast.
Op het moment van aanmelding dien je te voldoen aan de volgende toelatingseisen:
Voordat je als zij-instromer kan starten met de opleiding, moet je eerst een volledig assessment traject – geschiktheidsonderzoek - hebben doorlopen. Je meldt je daarvoor aan door middel van het online aanmeldformulier. Na aanmelding zal ook de werkgever – de school – gevraagd worden je aan te melden.
Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit:
Het assessmentrapport met het scholingsadvies wordt voorgelegd aan de kandidaat ter goedkeuring. Zo nodig vindt er een eindgesprek plaats met één van de assessoren. Daarna wordt het assessmentrapport voorgelegd aan de examencommissie van de ILO. De examencommissie van de ILO stelt het scholingstraject vast rekening houdend met de uitkomsten van het assessmentrapport.
Zodra het assessment met positief gevolg is afgerond, kan een zij-instromer op het eerstvolgende startmoment beginnen met de opleiding. De opleiding start in september en februari . Als je start met de opleiding in september dan heb je het eerste semester les op donderdag. Begin je in februari, dan is je lesdag het eerste semester op dinsdag. Daarna kan de lesdag wisselen afhankelijk van het traject dat je volgt. De lestijden zijn van 09.00 tot 17.00 uur. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dit betekent dat je de studielast verdeelt over 3 of 4 semesters. Als je geen vakinhoudelijk inhaalprogramma hebt en de omvang van je aanstelling niet meer dan 12 lesuren per week is, kan je het scholingstraject in anderhalf jaar afronden. De meeste zij-instroom kandidaten doen twee jaar over het scholingstraject, omdat de combinatie van werken en studeren zwaarder is dan verwacht.
Het educatieve scholingstraject wordt samengesteld uit de vakken die ook worden aangeboden aan studenten die de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs volgen. Om een indruk te krijgen, kun je kijken bij het studieprogramma van deze opleiding.
Het scholingstraject wordt vastgelegd in een scholings- en begeleidingsovereenkomst tussen school, lerarenopleiding en kandidaat (de Tripartiete Scholingsovereenkomst).
Als zij-instromer schrijf je je niet in als student bij de universiteit en je betaalt geen collegegeld. Je volgt de opleiding via contractonderwijs.
De school krijgt een rekening voor de kosten van het opleidingstraject. Deze kosten kunnen worden gefinancierd uit de Zijinstromer-in-beroep subsidie, die de school aan kan vragen als het scholingstraject wordt gestart
Aan het eind van het traject ontvangt de zij-instromer een certificaat, waarin wordt verklaard dat de zij-instromer bekwaam is les te geven als Leraar in het voorbereidend hoger onderwijs in het betreffende schoolvak.
De zij-instromer krijgt dus geen masterdiploma en bijbehorende titel.
Gezien de tijd die het kost om de gehele assessmentprocedure te doorlopen, dien je je tijdig aan te melden.
Uitsluitend tijdens de genoemde aanmeldperiodes vind je hieronder een link naar het aanmeldformulier.
Na het versturen van het aanmeldformulier krijg je van de ILO een automatisch gegenereerd e-mailbericht. Hierin wordt beschreven wat je moet doen om formeel te worden toegelaten. Lees deze mail dus zorgvuldig!
Lesgeven is een prachtig vak. Je kunt veel betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker als je aan het begin van je loopbaan staat. Speciaal voor jonge docenten, zij-instromers en leraren in opleiding is er nu de podcast "Mijn eerste jaar voor de klas". Leef mee met starters Maurice en Elisabeth (oud-student UvA): herkenbaar en leerzaam voor elke docent.