For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Schakelprogramma Educatieve Master Primair Onderwijs

Het schakelprogramma bestaat uit maximaal 60 studiepunten (EC). Dit staat gelijk aan één studiejaar. Als je het schakeltraject niet binnen één studiejaar afrondt, kun je een verzoek bij de examencommissie indienen om nog maximaal één jaar als contractstudent aan het schakelprogramma deel te nemen. De details en voorwaarden vind je in de informatiegids hieronder.

Het programma wordt samengesteld uit onderdelen van de bacheloropleiding Onderwijswetenschappen. Het schakelprogramma leidt niet tot een bachelordiploma, maar geeft na succesvolle afronding toegang tot de aansluitende masteropleiding Educatieve Master Primair Onderwijs van de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden.

Informatiegidsen

Er is een informatiegids voor  studenten met een hbo-vooropleiding en een informatiegids voor studenten met een wo-vooropleiding.
Download hieronder de gids die voor jou van toepassing is. 

Voorlichting

Toelating en inschrijving schakelprogramma Educatieve Master Primair Onderwijs

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Inschrijfproces

  • 1. Check de deadlines

    Voor het schakelprogramma Educatieve Master Primair Onderwijs gelden de volgende deadlines:

    • Meld je vóór 1 juni in Studielink aan voor de Educatieve Master Primair Onderwijs (zie stap 3).
    • Dien vóór 1 juni een Toelatingsverzoek in (zie stap 4).
    • Zorg ervoor dat je uiterlijk 31 augustus alle stappen van het aanmeldproces hebt doorlopen en dat je het collegegeld hebt betaald.
  • 2. Check de toelatingseisen

    2.1 Toelatingseisen schakelprogramma Educatieve Master Primair Onderwijs

    • afgeronde verwante vooropleiding op hbo- of wo-niveau (let op: als je het schakelprogramma als minor wilt volgen, gelden er andere eisen; zie informatiegids);
    • behaald eindexamen havo of vwo wiskunde A, B of C of vergelijkbaar certificaat (met voldoende behaald);
    • goede schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse taal (zie details in het Overzicht van de toelatingseisen, dat je hieronder kunt downloaden).

    Voor mensen met niet verwante vooropleidingen is toelating niet altijd mogelijk. Als dat wel mogelijk is, moeten eventueel extra deficiëntie-onderdelen gevolgd worden.

    Download het overzicht van de toelatingseisen voor alle schakelprogramma's van Pedagogische en Onderwijswetenschappen (pdf)

    Na het volledig afronden van het EMPO-schakelprogramma kun je doorstromen naar de Educatieve Master voor Primair Onderwijs.

    2.2 Kennis van wiskunde: een toelatingseis

    Ben je niet in het bezit van een vwo of havo-diploma met wiskunde (met een voldoende behaald)? Dan zal je voor toelating tot het schakelprogramma zelf een vergelijkbaar wiskundecertificaat moeten behalen. Je kunt je voorbereiden op een toets of staatsexamen met een wiskundecursus of door zelfstudie.
    Een aantal mogelijkheden waarmee je zeker aan de wiskunde-eis gaat voldoen vind je hieronder. 

    • Winter- of zomercursus aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. 
    • Wiskundecertificaat bij Boswell-Bèta in Utrecht. Kijk op www.boswell-beta.nl of bel met 030-4300100.
    • Een Staatsexamen wiskunde A of C via een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Volg een examentraining van het ROC of vraag na wat het examenmateriaal is (aanmelden hiervoor moet voor 1 januari).
    • Behaal het voortentamen Wiskunde A. Centrale Commissie Voortentamen - CCVW
    • Wiskundecursus of examentraining volgen bij Wismon in Amsterdam en Utrecht. Kijk op www.wismon.nl of bel met 030-7370348. Wismon neemt zelf geen examens af, dus dat moet je elders doen (zie hierboven).
    • Voldoe je wel aan de wiskunde-eis, maar wil je je wiskundekennis ophalen? Dat kan middels zelfstudie met behulp van het boek Wiswijs van drs. A.J. Pach & drs. J.F.M. Wisbrun, Noordhoff Uitgevers B.V., 4e druk, ISBN 9789001876265, € 67,95.

    Mocht je een andere mogelijkheid kiezen, neem dan vooraf  contact op met de examencommisie. Meer informatie over de examencommissie Pedagogische en Onderwijswetenschappen vind je op de studentensite. Selecteer bovenaan de pagina in het opleidingenfilter de opleiding Pedagogische wetenschappen (master) voor de juiste informatie.

    2.3 Taaleis Nederlands

    Goede schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste voor toelating tot de EMPO. Als bewijs voor een voldoende beheersing van de Nederlandse taal gelden de volgende diploma’s:

    • Een in Nederland behaald VWO-diploma of een in Nederland behaald Havo-diploma in combinatie met een in Nederland afgeronde hbo-propedeuse;

    Heb je een ander (buitenlands) diploma behaald? Dan dien je aan deze taaleis te voldoen middels een van de volgende diploma’s:

    • Het Toelatingsexamen Universiteit Leiden – gevorderd (TUL-gevorderd) van het Academisch Talencentrum van de Universiteit Leiden. Voor het onderdeel spreekvaardigheid van dit examen moet minimaal een 7,5 worden behaald;
    • NT2 vergevorderden 1 of NT2 vergevorderden 2 behaald aan de Universiteit van Amsterdam.

    2.4 Inschrijfvormen

    Als hbo-student kun je alvast een aantal vakken volgen tijdens je hbo-opleiding, vanaf je 3e studiejaar. De ingangseisen zijn hetzelfde als voor het schakelprogramma, behalve dat je je hbo-opleiding nog niet hebt afgerond. Er zijn dan twee opties:

    • Je kunt het eerste semester van het schakelprogramma of het volledige schakelprogramma volgen in je minorruimte; 
    • Je kunt vergelijkbare bachelormodules (als bijvakken) volgen. Zowel het aantal EC als de onderwijsvormen kunnen afwijken van het schakelprogramma.

    Neem vóór 31 mei contact op met de onderwijsadministratie indien je het schakelprogramma als minorstudent wil doen.

  • 3. Schrijf je in via Studielink
  • 4. Doe een verzoek tot toelating

    Je levert alle benodigde documenten aan via je persoonlijke dashboard op VU.nl, applicatie Aanmelding afronden. 
    Een toelatingsverzoek voor het EMPO-schakelprogramma dien je als volgt in: upload onderstaand formulier en bijlagen als één pdf-bestand onder VU Aanmeldformulier Master.

    1. Formulier toelatingsverzoek schakelprogramma EMPO  
    2. Bijbehorende vakomschrijvingen (studiegids informatie) 
    3. (Gewaarmerkte) kopie (voorlopige) cijferlijst 
    4. Bewijs wiskunde-eis (Een kopie van cijferlijst wiskunde vwo/havo (eindcijfer 5,5 of hoger) of alternatief bewijs, zie bijlage a formulier toelatingsverzoek schakelprogramma voor meer informatie 
    5. Curriculum Vitae 
    6. Indien je een diploma behaald heb in het buitenland: een gewaarmerkte kopie van het diploma

    Let op:

    • Onvolledige verzoeken worden niet in behandeling genomen. 

    Nadat je het formulier hebt geüpload, neemt de toelatingscommissie je verzoek in behandeling. Je wordt binnen 4-6 weken geïnformeerd over het besluit. 

  • 4. Ontvang het toelatingsbesluit
    • Na de inschrijving in Studielink bekijkt de toelatingscommissie EMPO of je op basis van je vooropleiding rechtstreeks toegang krijgt tot de EMPO, of dat je eerst het schakelprogramma EMPO dient te volgen. Je wordt hierover geïnformeerd via een toelatingsbesluit.
    • Bij het besluit ontvang je tevens instructies over het aanmelden voor het schakelprogramma van de EMPO bij de UvA.
    • Heb je vragen over de aanmeldprocedure of de toelatingseisen? Mail dan naar toelatingscommissie.empo@vu.nl.
  • 5. Activeer je UvanetID

    Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om  je in te schrijven bij de UvA.

Na (voorwaardelijke) toelating

  • 6. Vakaanmelding

    Zodra de toelatingscommissie heeft bepaald welke vakken je dient te volgen, zal de onderwijsbalie je aanmelden voor deze vakken. Je hoeft zelf geen actie te ondernemen.

  • 7. Doe mee aan de introductiedag

    De opleiding begint met een introductiedag eind augustus. Na je aanmelding ontvang je hierover meer informatie. 

  • 8. Vraag je collegekaart aan

    Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

  • 9. Betaal het collegegeld

    Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. De kosten bij een volledig schakelprogramma van 60 EC zijn gelijk aan het wettelijk collegegeldtarief.  Voor schakelprogramma's met een kleinere omvang, wordt het collegegeld berekend volgens de wijze die opgenomen is in de wetswijziging Kwaliteit in Verscheidenheid.
    Lees meer over collegegeld

  • 10. Collegedagen

    Voor het schakelprogramma Educatieve Master Primair Onderwijs worden voor de meeste onderwijswetenschappelijke vakken werkcolleges aangeboden waarbij aanwezigheid in veel gevallen verplicht is. Sommige hoorcolleges van onderwijswetenschappelijke vakken worden opgenomen en beschikbaar gesteld voor studenten in het schakelprogramma

    Voor de vakken van Methoden en technieken worden hoorcolleges aangeboden. Deze hoorcolleges worden ook als webcollege aangeboden aan schakelstudenten. Bij de methoden en techniekenvakken worden werkgroepen aangeboden die verplicht zijn voor alle studenten die deze vakken volgen. In deze werkgroepen worden de academische vaardigheden (inclusief schrijfonderwijs) behandeld. De werkgroepen kunnen zowel overdag als ’s avonds geroosterd zijn.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de onderwijsbalie Pedagogische en Onderwijswetenschappen:

 

 

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Hbo-vooropleiding
Wo-vooropleiding
Start
September